Select Page

A miskolci Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola egyházmegyei dramatikus versenyt hirdetett a 2016. szeptember 4-én szentté avatott Kalkuttai Teréz Anya emlékére.

A próbákon nemcsak az életútjával és nemes gondolataival ismerkedtünk meg, hanem lélekben is egyre közelebb kerültünk hozzá.
Jézus Krisztus a keresztáldozatban életét adta értünk, emberekért. Sokszor halljuk ezt a gondolatot különösen húsvét előtt, a nagyböjti időben. De vajon átérezzük-e kellő mélységben? Tudjuk-e földi életünket az ő útmutatása szerint élni? Engedjük-e, hogy vezessen és segítsen minket az úton? Kalkuttai Szent Teréz Anya engedte.
12 éves, amikor először fordul meg a fejében az a gondolat, hogy apáca lesz, 18 évesen pedig meghozza a döntést, hogy Krisztus jegyeseként folytatja életét. Bizony áldozat volt részéről, hogy ilyen fiatalon elhagyta családját, és belépett a Loreto  – ahogy Magyarországon nevezték: angol kisasszonyok – rendjébe, hogy Indiába utazzon. Ahogy egyik levelében leírta, mindenki tudta akkoriban, hogy a misszionáriusok soha többé nem térnek vissza hazájukba. Milyen nagy tett volt ez az akkor 18 éves lánytól.
A második áldozatot 1946-ban hozta, 36 évesen. Elhagyta a nyugalmat jelentő zárdát, hogy Kalkutta cseppet sem veszélytelen nyomornegyedében gondozza az elesetteket. A katolikus egyház apácája akart maradni, ezért néhány évig várnia kellett, hogy megkapja a szükséges engedélyt a Szeretet Misszionáriusai Szerzetesrend megalapítására. Innentől kezdve valóban krisztusi szegénységben élt Krisztusért.  Mindent megtett, amit Jézus kért tőle, még ha a környezete döbbent csodálkozással is tekintett rá, és támadásokat kellett elviselnie.  A Szeretet Misszionáriusaként osztozott a kereszten függő Krisztus sorsában, aki nem vízre, hanem minden egyes ember szeretetére, áldozatára szomjazott. Teréz Anya egész élete során Krisztust szolgálta a szegényekben. Krisztust vitte a nyomornegyedekbe, testi és lelki gyógyítást adva a betegek, haldoklók, koldusok, utcagyerekek sokaságának.

„Kis dolgokat tenni, nagy szeretettel” – mondta gyakorta. Mi is nagy szeretettel és lelkesedéssel készítettük el műsorunkat, amely a Teréz Anya, az irgalmasság angyala címet kapta, és április 4-én mutattuk be a drámaversenyen.  Nagy örömünkre I. helyezést értünk el, és egy gyönyörű képet kaptunk Teréz Anyáról. Mindemellett az is nagy boldogság számunkra, hogy a nagyböjti időben átnyújthattuk ezt a kis színdarabot a környezetünkben élő „kicsiknek és nagyoknak”, meghitt, szép pillanatokat szerezve vele, és ezzel kívánva áldott húsvéti ünnepeket.

Szereplők:
Teréz Anya: Illés Eszter
Jézus hangja: Zsólyomi Samu
Teréz Anya édesanyja és szegényasszony: Koscsó Panna
Érsek és koldus: Kozma György
Beteg és Emmanuel: Kavasánszki Patrik
Szegényasszonyok és apácajelöltek: Sándor Kitti és Vajda Klaudia
Idős apáca: Csengő Csenge
Fiatal apáca: Hancsák Fanni
Összekötő: Menyhért Lilla
Ének (a gondozási központban): Délceg Panna, Hajkó Liliána, Papp Hedvig
Zongorán kísért: Boczán Zsófia tanárnő                                                                                                                                                                                                                                       Rácz Lászlóné

Megszakítás