Select Page
  1. április 23-án Széphalmon, Kazinczy Ferenc egykori gyümölcsöskertjének helyén, átadták a Magyar Nyelv Múzeumát. Nagy örömmel mentem el a megnyitóra az egykori Petőfi iskola magyar nyelv és irodalom iránt érdeklődő felsős diákjaival. Az évek során az osztálykirándulások alkalmával is ellátogattunk az Európában egyedülálló intézménybe. Ez év április 23-án Majorosné Jakab Renáta kolléganőmmel és 18 lelkes tanítványunkkal utaztam Széphalomra, hogy együtt ünnepeljük a tízéves jubileumot.

Mivel a bobpálya 18.00 órakor zárt, ezért a hivatalos program elé egy kis sportos szórakozást iktattunk be. Hétfő délután szerencsénkre nem voltak sokan, és a bobozás után még időben odaértünk a Kazinczy Ferenc Emlékparkba.

Először koszorút helyeztünk el Kazinczy Ferenc sírjánál, majd a díszteremben Nyiri Péter múzeumigazgató, a rendezvény házigazdája üdvözölte a résztvevőket.

Ezután Pröhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója; Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere és Fehér József, a Kazinczy Ferenc Társaság elnöke mondta el köszöntőjét, kedves anekdotákkal, hálás szívvel emlékezve vissza a múzeum indítására.

A magyar nyelv jelene és jövője címmel jubileumi konferencia kezdődött, melynek keretében három előadást hallgattunk meg:

Kiss Jenő: Gondolatok a magyar nyelvről

Péntek János: A hűség próbája: megmaradás a nyelvben

Kováts Dániel: Széphalom: a szellemi otthon.

A nyolcadikosoknak már számos név és gondolat ismerősen csengett, a fiatalabb diákok pedig bővíthették ismereteiket.

A sok-sok szellemi és lelki táplálék után a szünetben, az állófogadáson testi táplálékról is gondoskodtak a szervezők. Nagyon örültünk a mézeskalácsból készült ajándéknak, és a kedves, dicsérő szavaknak, amelyekkel diákjainkat illették. Beszélgettünk és közös fényképeket készítettünk az Abaúji Honismereti és Helytörténeti Egyesületet képviselő küldöttséggel is.

A programot számunkra egy csodálatos ünnepi előadás zárta. A Magyar Kodály Társaság rendezésében In memoriam Arany János és Kodály Zoltán címmel a Színház és Filmművészeti Egyetem, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak előadásában gyönyörű balladákat hallgattunk meg két felvonásban. A szünetben dr. Ódor Ferenc elnök úr vidám emlékekkel tarkított pohárköszöntője következett, és bár a pezsgőből nem kértünk, de a szép és finom születésnapi tortát megkóstoltuk.

A balladaest után már nem maradtunk a zárófogadáson, búcsút vettünk vendéglátóinktól, és egy séta keretében az Emlékparktól is.

Kis kerülővel, nagy kacagások közepette elgyalogoltunk a parkolóba, ahol a lányok örömére még a fagylaltozót is nyitva találtuk, így minden édes álmuk teljesült. Mehettünk volna haza, de akkor a busz megmakacsolta magát, és nem volt hajlandó elindulni. Szerencsére lejtőn álltunk, így végül sofőrünknek sikerült beindítani.

Felejthetetlen délutánt és estét töltöttünk együtt; kicsit elfáradva, de vidáman és szép élményekkel indultunk haza este 8 óra után.

Rácz Lászlóné

Megszakítás