Select Page

 “A mesék oldják, vigasztalják, megnyugtatják a gyereket

 /Dr. Vekerdy Tamás/

A mese nélkülözhetetlen a gyermek egészséges személyiség fejlődése szempontjából. Általa gazdagodik fantáziája, szókincse. A hallgatott és olvasott mese segíti, hogy hosszabban és kitartóan tudjon valamire figyelni, abban elmélyedni. Átéli az izgalmakat, találkozik azzal a helyzettel mely megmutatja számára. hogy a problémás esetekben is van kiút, s különféle megoldásokat kínál erre. Tehát a katarzist megélve eljut el a végkifejletig, felkészíti a lelkét az élet különféle helyzeteire. A félelmetes mesefigurák, illetve történések csak átmenetileg nyugtalanítják a gyermeket, hiszen mellette vagyunk, és a történetben is bekövetkezik a feloldás. Idővel pedig megtanulja különválasztani a valóságot a mesevilágtól.

Esténként találjunk alkalmas időpontot a meseolvasásra! Alakítsunk ki egy kis szertartást és teremtsünk meleg, szeretetteljes környezetet, melyben a gyermek hozzánk bújhat, vagy befészkelődhet az ágyába, és biztonságban, kényelemben tud elmerülni a mese csodálatos fantázia világába. A hangunk megnyugtatja őt, fontos számára, ha számíthat erre a meghitt együttlétre.

Intézményünkben szeptember harmincadikán a MAGYAR NÉPMESE NAPJÁT ünnepeltük meg stílusosan sok mesével.

Sokrétű kiállítást szerveztünk, melyen figyelemfelkeltő plakátok, képek, mesehősök, meseírók fényképei láthatók, megismerkedhettünk Benedek Elek életével. Régi és új mesekönyveket állítottunk ki, ezeket a tanulók élvezettel nézegették. Osztályonként elhozták kedvenc plüss mesefiguráikat, melyek fő szereplői voltak a kiállításnak.

Diafilmet vetítettünk az alsó tagozatban, aminek nagy sikere volt.   Sok gyerek előtt ismeretlen volt ez a mechanikus stílus, az élő beszéddel történő felolvasást  és a diavetítést, az olvasott és hallott mesét szerettük volna népszerűsíteni. A felső tagozatosok izgalmas kvíz kérdéseket oldottak meg Majorosné Jakab Renáta tanárnő összeállításában, mellyel a népmeséken való jártasságukat mutatták meg.

Vargáné Czap Rita

tanító

Megszakítás