Select Page

A víz világnapja egy évente ismétlődő esemény, melyet 1993 óta minden év március 22-én tartanak meg. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

A 2019. évi mottó: „Vizet mindenkinek!”.

Ez a jelszó pontosan érzékelteti, milyen nagy kihívás ma a világban, hogy minden egyes ember számára elérhető legyen a víz.

Jelenünk és az eljövendő generációk sorsa múlhat azon, hogy miképp gazdálkodunk a Földön meglévő vízkészleteinkkel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk vizeinket.

Iskolánkban ezen a napon a 3. b osztályosok egy kis műsorral készültek. Ezt követően az alsó tagozatosok nagy örömmel és lelkesedéssel elénekelték a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt, a felsősök pedig az Által mennék én a Tiszán című éneket. Már a hét folyamán a gyerekek elolvashatták azokat a Bibliai történeteket, amelyek vízzel kapcsolatosak. Voltak tanulók, akik kiválasztottak egy-egy történetet és boldogan elmesélték az osztálytársaiknak. Néhány osztály gyönyörű rajzot készített a Csodálatos halfogásról, Noé és a vízözönről, a Vörös-tenger szétválasztásáról. Arra is lehetőségük volt diákjainknak, hogy lemásoljanak, vagy tollbamondás után leírjanak egy kis szöveget, amely segítségével megtanulhatták azt, hogy mindannyiunk kötelessége a vizek védelme, hogy óvják a víz tisztaságát és bánjanak vele takarékosan.

Saint-Exupéry ezt írta:

„ VÍZ!

Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének.

Nem szükséges vagy az életben: MAGA AZ ÉLET VAGY.”

 

Ezért vigyázzunk rá mindannyian, hogy gyermekeinknek, unokáinknak, dédunokáinknak is maradjon tiszta víz!

Megszakítás