Select Page
„ Víz! Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy. ”

 

Antoine de Saint-Exupéry
A Víz Világnapja minden év március 22-én megtartott esemény. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, az édesvízkészletek veszélyeztetettségére, mindannyiunk felelősségére, hogy takarékosan bánjunk a vízzel és vigyázzunk természetes vizeink tisztaságára.
E napon a felsősöknek élőképeket kellett kialakítaniuk vizes témákban, a vicces csoportmunkát egy fotóval illusztrálni. A kiállított képhalmaz további vidám beszélgetésekre inspirálta őket.
Majd egy fiú-lány csapatversenyben egy tesztsor és egy keresztrejtvény kitöltésével mérkőzhettek meg egymással, vízzel kapcsolatos tájékozottságukban.
A tavaszi napsugarakat kihasználva a kicsiket akadályversenyre hívtuk. 8 állomáson kellett helytállniuk: A vízről énekeltek, közmondásokat egészítettek ki, ügyességi feladatokban „óvták” a vizet, logikai játékban szelektíven szeméttelenítettek vizes területeket, készültek origami víziállatok, történt vízipisztolyos állatmentés, a víz hasznát bemutató activity játék.
A feladatok teljesítéséért egy-egy puzzle darabkát szerezhettek, amit végül egy hazai csodatévő szentkúttá ragaszthattak össze. Ezeket a fotókat kiállítottuk, egy térképpel kísérve, így, akár, motiváció is lehet családi kirándulásokhoz.
Mivel magyar nyelvi tudásbajnokságra is készülünk, ezt segítve, vízről szóló közmondások gyűjteményét is kifüggesztettük, jelentésmagyarázataikkal, mert a magyar nyelv gazdagon használta népi bölcsességeiben a vizet.
A gyermekek lelkes tevékenységét pezsgőporral jutalmaztuk, melyet, természetesen, vízben oldva fogyaszthattak el.
 „De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne.” János 4,14

 

Kuszkó Lilla és Tóthné Kádár Edit, szervezők
Megszakítás