Select Page

 

Valaminek, ajtóknak, szíveknek kell megnyílniuk. Készülünk a nagy ünnepre, a méltó fogadásra, felkészítjük lelkünket a csodára. Iskolánkban az adventi időszak nem a semmittevésről nevezetes.

Már december elején megkezdődik az épület kitakarítása, ünnepi díszbe öltöztetése: a tantermek, ajtók, folyosók, az ablakok megújulása, a fények megjelenése, hogy a ráhangolódást segítsék.

Lelki elmélyülésre késztet az adventi koszorúnk első gyertyájának meggyújtása. Ezzel kezdetét veszi a felkészülési időszak. Ez a nap arra ösztönöz minket, hogy megnyíljunk magunknak, és mások felé is. Ekkor a szívünkben is fellobban egy lángocska, ami a Békesség Fejedelmének érkezéséig egyre csak növekedik. A hitet, a reményt, a szeretetet és az örömöt jelképező tűz meghitt hangulatban, énekelve, verselve lobban föl.

„Gyertyafény,
szép remény,
karácsonyi sütemény.” (Weöres Sándor)

A Betlehemi Gyermek, a Szent Család is kapott ajándékokat. Miközben várjuk az érkező Messiást, mi is készülgetünk. Naponta más-más osztályközösség süti, díszíti mézeskalácsát, mert ennek az isteni eledelnek mindenki örül, s készítése is örömmel tölti el alkotóját, illata felszabadító, megnyugtató.

A Katolikus Egyház december 6-án emlékezik meg Szent Miklós püspökről, aki nagylelkű és bőkezű felebaráti szeretetével a karácsony előhírnöke. A 4.b osztálynak ő a választott védőszentje. Az ünnepkört szentjük életét bemutató műsora nyitotta meg. A püspök adakozó szeretetét követhető példaként szemléltetve, majd Szent Miklós zsákjából húzható jó cselekedet kártyákkal gazdagítva. Magával ragadó volt az előadásuk, üzenetüknek megfelelve igyekszünk a szeretet és a hit példaképeivé válni az iskolában és otthon is.

„Amit a szeretteidnek adhatsz: mosoly, kedvesség, őszinteség, barátság, türelem, figyelem, meghallgatás, segítség, jókedv, vigasztalás, ölelés, biztatás, jó tanács, imádság”- olvashattuk a színes ajándék lapocskákon az emlékeztetőket.

 

„Miklós püspök egykor régen segített a szegény népen.

őt dicsérte koldus, árva, emlékezzünk jóságára…”

„ Ajtódnál Szent Miklós kopog,

Ajtódnál Szent Miklós kopog

Ó, ó nézd csak nagy zsák a hátán,

Ajtódnál Szent Miklós kopog…”

 

Ezekkel, és más dalokkal, versekkel köszöntöttük az osztályokba látogató Szent Miklóst, aki vidám angyalsereggel érkezett. Csomagokkal, szaloncukorral kedveskedett tanulóinknak. Minden alsós gyermek arcára mosolyt csalt a felsős testvérosztályok szerető gondoskodással készített kreatív ajándéka.

A jótékonykodó Mikulás táncházzal és diszkóval is megjutalmazta tanulóinkat a várakozás időszakában. Mikulássapkák himbálóztak, piros szoknyák perdültek, piros pólók fordultak a vidám forgatagban, felidézték fáradságos, de boldogító tevékenységét, emlékezetessé téve e kedves ünnepnapot, szeretett szentünket.

Órákon beszélgetünk a betlehemezés szokásáról, szereplőiről és néhány osztály izgatottan készíti különleges alkotását az Egri Érseki Palota betlehemkészítő pályázatára.

Már hagyomány a Szállást keres a Szent Család ádventi ájtatosság. Az iskolavezetés indul el a képpel és osztályról osztályra járva, a szülőket, nagyszülőket is bevonva, vendégül látva, egy-egy napig őrizzük, vigyázzuk. Eközben elcsendesedve megállunk előttük, imádkozunk, fohászkodásokkal üdvözöljük.  Kapunk valamit, hogy továbbadjuk. Megajándékozottak vagyunk, és adományozók is vagyunk.

 

A december hosszú időszak egy gyermeknek. Ezért a tanárok, a szülők vagy maguk az ifjak adventi naptárat fabrikálnak és izgatottan nyitogatják. Kinek-kinek apró, egymástól kapott játékokat, édességet, imákat, üzeneteket rejtenek.

Dr. Garancsi László főesperes, c. prépost szervezésében a pedagógusok meghallgathattak egy lelki táplálékul szolgáló előadást Dr, Novák István jászberényi plébános és főigazgatótól.

„Adni jó”, ezért missziós csoportunk jótékonysági vásárt hirdetett melyet kézműves adományokkal és jelképes vásárlásokkal lehet támogatni.

S mert „Isten azért teremtette a zenét, hogy szavak nélkül tudjunk imádkozni”

(John Lennon), mindezeket színesíti a zenész tanárok és diákjaik karácsonyi hangversenye, ami sokáig fülünkben csenghet.

Az év utolsó tanítási napján diákjaink megelevenítik a betlehemes játékot, hogy mindannyian átélhessük a születés csodáját, majd erőt adó, hitmélyítő ünnepi szentmisével érkezünk el az ”Úr eljöveteléhez”, s költözik szívünkbe a mindent átfogó szeretet.

Kuszkó Lilla

Megszakítás