Select Page

2022. június 25-én Erdélyben, Gyergyószárhegyen tartották a „Dunán innen, Tiszán túl” elnevezésű népművészeti tehetségkutató verseny döntőjét. A Kárpát–medence valamennyi magyarlakta területéről érkeztek a versenyző csoportok népmese, népzene, népdal és néptánc kategóriákban. Az encsi Szent László Katolikus Általános Iskola és AMI Bubulyka táncegyüttesének tagjai szóló páros és csoportos néptánc kategóriákban jutottak be a végső fordulóba, és fennállásuk talán legnagyobb sikerét érték el. Megnyerték az 1. korcsoport néptánc csoportos kategóriáját és mellette nagyon értékes minősítéseket szereztek a párosok versenyében is.

Nevezetesen:

1. Zsiga Hanna – Glonczi Rajmond – bronz

2. Juhász Martin- Mózes Orsolya – ezüst

3. Török Lóránt – Jaskó Hanna – arany

4. Bubulyka táncegyüttes – arany

5. Bubulyka táncegyüttes – a főszervezők különdíja (kiemelkedő szakmai munkáért)

Életre szóló élményben volt részünk. Rengeteg új barátot szereztünk és megismerhettük Böjte Csaba szerzetes gyermekmentő intézményeinek működését. Beszélgettünk a benne lakókkal, sőt mi is az egyik ilyen létesítményben kaptunk szállást és teljes ellátást két napra. Tapasztalhattuk, hogy a hazai, erdélyi valamint vajdasági együttesek milyen sokrétű külső támogatásban részesülnek, hogy munkájukat minél hatékonyabban, eredményesebben végezhessék.  A verseny legkiemelkedőbb csoportjaként azt láttuk, hogy sajnos ebben minden csapat bőven előttünk jár.  Máshol sokkal több támogatást: edzőtáborra, viseletek beszerzésére lehetőséget, buszköltségeket és egyéb juttatásokat kapnak a városukat képviselő közösségek.

Úgy gondolom, a mi településünk sincs adakozó kedvű, segíteni szándékozó emberek, vállalkozók, intézmények híján. A teljesség igénye nélkül felhívnám a figyelmüket néhány eredményünkre, hogy, ha megismerik csoportunk eddig elért sikereit, könnyebben dönthessenek a segítségkérés – nyújtás jogosságáról:

1. Országos tanulmányi verseny 3. helyezettje (az ország valamennyi művészeti csoportja közül!) – 2017

2. Országos kamaracsoportos néptánc verseny: 3-szor első hely, 2-szer második hely, 1-szer harmadik hely.

3. Dunán innen… – Kárpát–medencei tehetségkutató versenyen 3-szor 1. hely és 2-szer második hely, ugyanitt:

4. Szólóban 6-szor kiemelt arany, 10-szer arany, 4-szer ezüst, 8-szor bronzminősítések

5. Zempléni kaláris, örökös bokréták és bokréták: 16-szor. Az örökösök legjobbja: 1-szer.

6. Több mint 30 előadás, tematikus műsorok, gálaelőadások, számtalan ünnepségen való részvétel

7. A Bubulyka csoportból (később a Csikuska együttesben folytatva) nőtt ki 12 táncművészeti szakközépiskolás, két hivatásos táncos és négy táncművészeti egyetemet végzett táncpedagógus is.

 

Köszönjük az Egri Főegyházmegye és Zsiga Krisztián encsi szponzorunknak, valamint a többi jó szándékú adakozó eddigi támogatását, és kérjük városunk képviselőit és gazdasági közszereplőit, segítsék munkánkat anyagi hozzájárulásokkal is!

Nagy lehetőségek előtt állnak csoportjaink. Külföldi meghívásokat kaptunk, melyekhez komoly pénzbeli támogatásra van szükségünk.

 

Encs, 2022. 06. 29.                                                       Tisztelettel: Maier Reimond pedagógus

Megszakítás