Select Page

„Szent Mártonnak ünnepén égő lámpást viszek én…”

Szent Márton napja: november 11.

Néphagyománya csupa élet: lakodalom, áldomásozás. Márton, aki köpenyét megosztotta egy koldussal – mélyen emberivé és követhető példaképpé vált az egyszerű nép számára. Példája nagylelkűségre ösztönzött.

„Nemcsak Szent Mártonnak, hanem mindenkinek van, kell, hogy legyen egy „köpenye”: valami, amit megoszthat másokkal, legyen az jó szó, vigasz vagy éppen étel. Ez a köpeny szimbólum, szeretetünk szimbóluma: érjen el azokhoz, akiknek szükségük van rá, és ne akadjon el útközben!”

E jeles napra emlékezve, tanulóink a Márton napi hagyományokat felelevenítő képes összeállítást és kisfilmet néztek meg Szent Márton gyermekkoráról, katona éveiről, papságának kezdetéről, püspökké avatásáról, legendáiról, és a máig fennmaradt hagyományokról:

  • Márton napi ételek: a népszokás szerint ezen a napon libát kell enni.

               „Aki Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezik!”

  • A rétes sütése is nagy jelentőséggel bír ezen a napon. A rétes nyújtása jelképezi Márton oltalmazó köpenyének kinyújtását.

  • Márton az újbor bírája is, ilyenkor már iható az újbor.

A Márton- napi lúdpecsenyés vacsorának a végén az újborral szokás koccintani. Ezt nevezik Márton poharának.

Hogy az élmény maradandó legyen a gyerekek számára, kreatív foglalkozásokat tartottunk, ahol változatos technikákkal készültek a libás alkotások.

A legszebb munkákból kiállítást rendeztünk.

Bartók Klára, Czakó Eszter

Megszakítás