Select Page

 

A 2019/2020-as tanév indulásakor még senki sem gondolta, hogy mire a tavasz beköszönt eddig soha nem tapasztalt eseményeket élünk meg, mind egyéni, mind iskolai szinten.

2020. március 16-tól az iskolákban a koronavírus járvány miatt digitális tanrend került bevezetésre. Az iskolák bezártak és megkezdődött az online oktatás. A helyzetre jellemző, hogy még május közepén is bizonytalan volt az általános iskolai ballagások megrendezése.

Az idő azonban könyörtelenül haladt. Eljött a búcsú pillanata. Az a pillanat, amely mindig mindenkit szomorúsággal tölt el. Valami elmúlik, ami kedves volt nekünk, valahonnan el kell mennünk, ahol jól éreztük magunkat, valakit el kell hagynunk, akit szerettünk. A búcsúzás mindig fájdalmas, de mindig egy új lehetőség, egy új út kapuját nyitja meg a búcsúzónak.

2020. június 13-án fél kilenctől az iskola két szépen feldíszített osztálytermében gyülekezni kezdtek a búcsúzó nyolcadikosok. A hosszú távollét után a viszontlátás mindenki számára nagy örömöt jelentett. Iskolánk negyvenöt ballagó nyolcadikosa helyet foglalt rég nem látott osztálytermében és kilenc órakor megkezdődött az utolsó osztályfőnöki óra, amelyen az osztályfőnökök búcsút vettek a gyermekektől, kiosztották a bizonyítványokat és a jutalomkönyveket. A rövid osztályfőnöki óra utolsó mozzanataként a diákok vállukra vették tarisznyájukat a búcsúzás jelképét.

Az ünnepség az első emeleti zsibongóban folytatódott. Először igazgató néni köszönt el a ballagóktól! Kiemelte, hogy ez az évfolyam az első, amelynek tanulói nyolc évet töltöttek az iskola falai között. A katolikus iskolában kezdték meg általános iskolai tanulmányaikat és most itt is fejezik be.    A két osztály nevében a gyerekek elbúcsúztak az iskola vezetésétől, tanáraiktól, szüleiktől és diáktársaiktól. Az eseményen a szülők nem vehettek részt, ők az iskola belső udvarán felállított nagyképernyős kivetítőn követhették a történéseket.

A ballagó osztályok ezután átvonultak a Szent Anna templomba, ahol tíz órától egy összevont osztálymisén adtak hálát, azért, hogy az általános iskolai tanulmányaikat sikeresen befejezték és immár valamennyien felvételt nyertek az általuk választott középiskolákba. Dr. Garancsi László főesperes úr hangsúlyozta, hogy a gyermekek számára a most befejezett általános iskola az első, fontos mérföldkő az életük során, mert a választott szakmát, mesterséget, hivatást most fogják alaposan elsajátítani, megtanulni, hogy a későbbiek során a szűkebb és tágabb közösségük javára tudják azt művelni, hasznosítani. A szentmise alatt mind a ballagó tanulóknak, mind a hozzátartozóknak be kellett tartani a szociális és egészségügyi rendszabályokat! A hozzátartozók csak korlátozott számban vehettek részt a szentmisén.

Búcsúzó diákjaink most továbbindultak az első állomásról. Ezen az úton mi már csak messziről követhetjük őket, de ott lesznek a szüleik, az új tanárok, akik segítenek a nagy feladatban. Legyetek odaadóak, összerendezettek, másokért élők, akik helytállnak türelemmel, szeretettel! Hallgassatok a jó szóra, fogjátok meg a segítő kezet, ha nyújtják felétek!

Sok sikert Nektek a nagybetűs ÉLETBEN!

Mindannyian érjétek el kitűzött céljaitokat!

ISTEN VELETEK!

Tarr Tamásné

Kerekes Sándor

osztályfőnökök

Megszakítás