Select Page
Gárdonyi Géza regényeit, novelláit olvasva mindig lenyűgöznek örökérvényű, bölcs tanításai, embersége, lírai stílusa. A legkedvesebb prózaíróim – Móra Ferenc, Mikszáth Kálmán, Kosztolányi Dezső, Wass Albert – közé tartozik, így rögtön megrohantak a gondolatok, amikor elolvastam az Egri Főegyházmegye pályázati felhívását.
Gárdonyi Géza, a kiemelkedő jelentőségű író 1922. október 30-án, Egerben bekövetkezett halálának 100. évfordulója alkalmából maximum 20 perces színdarabok készítését várták Az én falum című novelláskötet alapján.
Én is elkészítettem a forgatókönyvet a nagyszerű író három novellája (A tűz, Kék paradicsom, liliom, Boriska) alapján. Az előadást, amely a Pillantás egy falusi tanító életébe címet kapta, az Encsi TV munkatársának, Németh Bertalannak a segítségével filmre vettük és elküldtük. Hálásan köszönöm neki a lelkiismeretes munkáját.
A darab szereplői a következő tanulók voltak:
Juhász Martin, Zsigmond Brenda, Serke Panna, Sohajda Zsolt Balázs, Varga Balázs, Juhász Luca, Pocsai Adél, Mózes Orsolya 7.a; Cservák Regina, Hernádi Zsófia 7.b; Fűzi Fanni, Prokkop Liliána 5.a; Azari Levente, Bancsók Bence, Dávid Hanna, Dsupin Jázmin, Glonczi Zsuzsanna, Sándor Léna 3.a.
A népi gyermekjáték betanításában segítségemre volt kedves kolléganőm, Makranczi Sándorné, a népdalokat játszó furulyások felkészítésében pedig Mészáros Mária Ágnes és Bódi Panka furulyaoktatók.
A bemutatott színműveket az alábbi személyekből álló zsűri bírálta el 2022. május 31-ig.
Kakuk Ferenc érseki irodaigazgató,
Hernádfői Csaba, az Egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpont igazgatója,
Köböl Zsolt, az EKIF Oktatási Osztályának osztályvezető-helyettese,
Csajbók Gábor, papnövendék, a Gaudete című szemináriumi folyóirat főszerkesztője,
Balogh Ferenc, a Főegyházmegyei Könyvtár igazgatója.
 
Nagy örömünkre I. helyezést értünk el.
 
Az a megtiszteltetés ért minket, hogy meghívást kaptunk Jászapátiba, ahol ebben az évben a tanévzáró ünnepély került megrendezésre.
Június 8-án a gyönyörű Kisboldogasszony-templom megtelt az Egri Főegyházmegye 55 köznevelési intézményéből érkezett tanárokkal és tanulókkal.
A hálaadó szentmisén Ternyák Csaba érsek úr arra hívta fel a figyelmet, hogy ne kényszerből teljesítsük keresztényi kötelességeinket, ne a büntetéstől való félelem miatt tartsuk be a parancsokat, hanem szeretetből, hiszen Jézus erre tanít minket. Higgyünk Őbenne!
Ez a hit mélyen érezhető volt, mikor közösen elénekeltük a Te Deum laudamus – Téged, Isten, dicsérünk kezdetű hálaimát.
A szentmise után Köböl Zsolt osztályvezető-helyettes úr beszélt az irodalmi pályázatról, idézte Gárdonyi Géza „szeretettanát”, amely a prédikációhoz illett: „minden szép lehet, ha képesek vagyunk egy percig szeretettel szemlélni”.
Igazgatónő átvette az I. helyezésért járó oklevelet és a 200 ezer forintos könyvutalványt. A díjak kiosztása után előadtuk kis színdarabunkat, majd a Főegyházmegye legkiemelkedőbb tanulóinak kitüntetése következett.
A mi iskolánkból Brenner Lili Réka, Bucskó István Marcell, Erdősi Bendegúz és Kertész Janka 8. osztályos tanulók vették át Érsek Atyától a megérdemelt jutalmukat kitűnő tanulmányi munkájukért, versenyeredményeikért. Szeretettel gratulálok nekik intézményünk minden diákjaja és dolgozója nevében!
Feledhetetlen élményeket szereztünk ezen a szép napon.
A tanévzáró ünnepélyt, benne a színdarabunkkal, a kedves Olvasók is megtekinthetik az alábbi oldalon:
https://m.youtube.com/watch?v=6AeVIPdX1r4

 

Rácz Lászlóné
Megszakítás