Select Page
Minden ember más és más, de abban egyetérthetünk, hogy az emberi test csodálatos, és számtalan titkot hordoz magában. Éppen ezért nagyon megörültünk Dudásné Váradi Edina kolléganőm ötletének, hogy látogassunk el a Body kiállításra. „Kis” csapatunk 78 fő lett, így február 3-án két busszal indultunk Budapestre. A beszámolókból – a teljesség igénye nélkül – ízelítőt kaphatnak az olvasók erről a különleges tanulmányi kirándulásról.
Már nagyon vártam, hogy láthassam ezt a világhírű kiállítást, amely az emberi testtel foglalkozik. Sokkoló volt számomra, hogy egykor élő, igazi emberek testét láthatom.
Magzatokat tanulmányozhattam az 5. héttől egészen a születésig. Láttam, hogy egyes sportágakban milyen izmok dolgoznak. A májon, a tüdőn megfigyelhetők voltak különböző szenvedélybetegségek maradandó nyomai. Arról is olvashattam, mi a hosszú élet titka. Rengeteg új, hasznos információval gazdagodtam.
A kiállítás után elgondolkodtató, hogyan is éljem az életemet.
Orosz Tímea 8.b
Először a második terembe mentünk, mert az elsőben rengetegen voltak. Az egészséges életmódot népszerűsítő plakátok után egy felszeletelt test fogadott minket. Megrázó volt látni egy egykor élő emberi testet darabokban. Ezek az emberek felajánlották testüket a tudomány számára, hogy haláluk után tanulmányozzák őket, és bemutassák az egészséges és beteg szervek közötti különbséget. Utána megtekintettük a légző-, majd emésztőszerveket. Akik sorban haladtak, azok a szaporodást és az új élet létrejöttét is megnézhették, de mi néhányan ide nem mentünk be, mert érzékenyen érintett a téma.
A kiállítás során sokat beszélgettünk a tanárainkkal is. Feledhetetlen élmény volt számomra, és a tanulmányaim szempontjából nagyon hasznos.
Varga Balázs 8.a
Az idegenvezetővel beléptünk a terembe, és rögtön egy felszeletelt emberi test fogadott. Lenyűgöző volt egy igazi embert látni darabokban. Továbbmentünk, és egy kötéltáncos nő teste tárult elénk. Láthattuk, hogyan nyúlnak az izmai, ahogy áll a kötélen. Egy festő éppen nyújtotta az ecsetét, itt a kéz izmait figyelhettük meg. Két jégkorcsolyázót is kiállítottak, akik éppen pörögtek.
Pásztor Jázmin 8.b
Nagyon érdekes testrészeket, szerveket, csontokat és egész emberi testeket láthattunk. A kedvencem, és szerintem a kiállítás legérdekesebb része az volt, amikor a magzatokat és a kisbabákat nézhettük meg.
Kiss Lilla Emma 7.a
Mindent meg lehetett itt találni, ami a testünkhöz valamilyen formában kapcsolódik. Ez a kiállítás nagyon tanulságos volt, mert aki nem érti a biológiát, vagy nehezebben tanul, itt könnyebben megjegyezhetett mindent.
Mózes Orsolya 8.a
Mindig is érdekelt engem az ember világa, hogy mi zajlik a testben, ezért izgatottan vártam, milyen ismereteket fogok szerezni.
Azt, hogy az emberek tevékenységeik elvégzésekor hogyan néznek ki kívülről, azt mindannyian tudjuk. Viszont azt, hogy szerveink mire képesek, és hogyan néznek ki belülről, azt nem sokan.
Érdemes volt elmenni, hiszen sok tapasztalatot szereztünk.
Vasas Lili 7.a
Megnézhettük a rúdtáncos izmait, egy emberi élet megmentését, korcsolyázó párost, a tüdő működését, a porcok kopását a térdben. Izgalmas és egyben felkavaró élmény volt látni, hogy a testben mennyi csont, ízület és belső szerv van. Elolvashattuk azt is, hogy mennyi vérre van szükség az élethez.
Molnár Luca 7.a
Amikor bementünk a terembe, egyből felfordult a gyomrom, hiszen egy keresztben szétdarabolt test fogadott, de ez nem gátolt meg, hogy élvezzem a kiállítást. Felkavaró volt számomra, hogy a résztvevő testek régebben élő emberek voltak. … Sajnáltam azokat a babákat, akik már az anyaméhben meghaltak. Alapból ellenzem a cigit, de amikor megláttam egy egészséges és egy beteg tüdőt, elgondolkodtam, hogy akik cigiznek, mit várnak az életben.
Mihalik Gergő 7.a
A kiállítás elején rögtön a kedvenc darabomat láthattam, amely egy ember csontjait, izomzatát, belső szerveit mutatta. Egy szobával beljebb egy egészségtelen és egy egészséges tüdőt láttunk. Jobbra egy női test tartott szerveket a kezében, miközben kötélen táncolt, így a lábizmai és az inak működését is megfigyelhettük. Volt egy gép, amely megmutatta a belső szerveid, ha beálltál elé. Természetesen rögtön kipróbáltuk a fiúkkal. Az utolsó részben képeket lehetett készíteni a szemedről, és haza is lehetett vinni, persze pénzért. Nem tudom, miért, de én szeretem a csontokat és a csontvázakat, most alaposan meg tudtam nézni mindent. Az ember fejében és vállában lévő erezetet is tanulmányozhattuk. Kicsit ijesztő, de közben menő is volt.
Szántó Hunor 7. b
Volt ott egy tábla, amelyre fel lehetett írni, hogy: „Mielőtt meghalok, szeretnék… Én úgy fejeztem be a mondatot, hogy: … boldog lenni.”
Zsigmond Brenda 8.b
A véleményekből látható, hogy mennyire másként éltük meg a pillanatokat, a kiállított szervek, testek más-más hatást váltottak ki belőlünk. Abban viszont mindenki egyetértett, hogy hatalmas élményt nyújtott a program. Valamennyiünk nevében köszönöm szépen Edinának a szervezést, és az idegenvezetőnknek az önfeláldozó munkáját, a pontos, érdekes tájékoztatást. Kívánom mindenkinek, hogy találja meg élete célját, és legyen boldog!
Rácz Lászlóné
 
 
 
Megszakítás