Select Page

A farsang az esztendőnek vízkereszttől hamvazószerdáig terjedő, ám váltakozó hosszúságú része. Az évközi időszak első felét teszi ki. (Az évközi időszak mindig az ünnepek és az ünnepekre való készület közötti időt jelenti.) A farsanghoz számtalan népi hagyomány kapcsolódik- s idén iskolánk életében is egy új hagyomány kialakulásának lehettünk tanúi.

A nagyböjtöt megelőző héten tartottuk meg intézményünk farsangi mulatságát. Azért, hogy még jobban ráhangolódjunk a vidámságra, a bál előtti napon úgynevezett maszkanapot tartottunk. Mit is jelentett ez? A diákok, s a felnőttek aznap szabadon beöltözhettek, jelmezben jöhettek iskolába, ha akarták, arcukat kifesthették vagy maszkkal takarhatták el. Viselhettek nyuszifület, vidámra vagy ijesztőre is átalakíthatták az arcukat. A mókából a tanárok is kivették a részüket, s ezért volt lehetséges, ha aznap rocker vagy akár ijesztő bohóc tartotta meg az órát. Aznap a negyedik osztályosok még egy színdarabot is előadtak, megnevettetve a közönséget további vidám perceket szereztek nekünk. Az igazgatónő kérésére a gyerekek tapssal jelezhették, szeretnék-e ezt a kezdeményezést jövőre is. A válaszuk egyértelmű volt, így jövőre szintén megtartjuk a maszkanapot.

Mindenki izgatottan várta a péntek délutánt, amikor az iskola farsangi mulatsága kezdetét vette a város sportcsarnokában. A műsort iskolánk lelki igazgatója, Dr. Garancsi László nyitotta meg, majd elkezdődött az osztályonkénti felvonulás. A gyermekek és osztályfőnökeik a felvonulási zenére kis koreográfiát mutattak be. A színpadon rengeteg jelmezt lehetett látni: mesevilág szereplőit, szuperhősöket, rajzfilmek szereplőit, hogy csak párat említsünk, a teljesség igénye nélkül. Miután az utolsó osztály is levonult, minden szem a nyolcadikosokra irányult, akik elegáns báli ruhájukba öltözve vonultak be, hogy elfoglalják helyeiket a tánctéren. A párokat a végzős diákok osztályfőnökei vezették be. A zene dallamára egyszerre mozgó táncosokat öröm volt nézni, mint ahogy utána a diákok és szüleik táncát, ami mindig megható pillanatokat jelent – még a kívülállók számára is. Az este további folytatásában volt még táncház tánctanárok vezetésével, utána pedig tombolahúzás. A színpadon rengeteg tárgyi nyereményt lehetett látni, köszönhetően a sok felajánlásnak, mind a magánszemélyek, mind a cégek részéről. Köszönet mindenkinek, aki csak részt vett a farsangi bál lebonyolításában, és hozzájárult, hogy az este sikeres legyen, hogy tanulóink jól érezhessék magukat ezen a szép napon!

Megszakítás