Select Page
„Szeretettel nézz a Földre, járunk rajta körbe-körbe.
Vigyázni kell rá, ha beteg, s beterítik a szeméthegyek.
Beborítja gyárak füstje, nem látszik a Hold ezüstje…
Jó lenne egy szép varázslat, eltűnnének szemét, gyárak,
tiszta lenne újra földje, ragyoghatna tündökölve.”

  A Szent László Katolikus Általános Iskola kiemelt figyelmet szentel a teremtésvédelemnek, a fenntarthatóságnak. Fontos, hogy az iskolában felnövekvő gyermekeket megtanítsuk helyesen gazdálkodni az egyre fogyatkozó természeti javakkal. Nagy hangsúlyt fektetünk a környezetvédelmi napok interaktív feldolgozására. Ezek az alkalmak sokrétű élményt adnak a tanulóknak és játékos formában juthatnak új ismeretekhez a pedagógusok kreatív ötleteinek köszönhetően.
A szemléletformáláshoz tartozik az iskolai hulladék szelektív gyűjtése is, amit a korábbi években nem tudtunk hatékonyan megoldani a műanyagtároló konténer hiánya miatt. A szelektíven gyűjtött szilárd hulladék értékes, mivel újrahasznosítható.
Sok gyermekben kezd kialakulni az igény, hogy az iskolában is válogatva helyezzék el az általuk termelt hulladékot, mivel egyre több háztartásban használatosak a sárga műanyaggyűjtő edények. A probléma orvoslásában Mikola Gergely polgármester úr nyújtott segítséget, mivel maga is fontosnak tartja a gyermekek szemléletformálását. Intézményünk térítésmentesen kapott egy 1100 literes műanyaggyűjtő konténert, ami óriási előrelépés az iskola által termelt hulladék válogatva történő elhelyezéséhez. Ezt követően beszerzésre kerültek a közösségi terek, valamint a tantermekhez szükséges egységes, közepes méretű szelektív gyűjtőedények. A gyerekek felkészítése az osztályfőnöki órákkal záródott, ahol a tanulók a szelektív hulladékgyűjtés elméletével és gyakorlatával ismerkedhettek meg.
Elmondhatjuk, hogy mindenki örömére, idén már februárban „zöldült” az iskola.

 

Nyitrainé Molnár Enikő
Teremtésvédelmi felelős
Megszakítás