Select Page

„Évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében.” ( Herman Ottó)

Magyarország legrégebbi ” zöld ünnepét „, –  ami a természet megóvásáról szól – minden évben május 10-én ünnepeljük.
Ezen a napon természeti értékeink védelmére hívjuk fel a figyelmet: a madarak életkörülményei romlanak, élettereik megszűnnek ; pusztulnak az erdők ,a mezők. A klímaváltozás hatásainak megfékezésére világszerte több száz faültetési program, kezdeményezés indult.
 
Iskolánkban fontos cél annak a  megvalósítása, hogy a gyerekeknek pozitív kötődése legyen a természeti környezet iránt. Ennek a gondolatnak a jegyében tanulóink e jeles nap alkalmából  kisfilmek segítségével osztálykeretben tágíthatták  ismereteiket: 
–  a különböző,  és védelem alatt álló madárfajokról;
–     megismerhették az ” Év madarát” – a cigánycsukot – , amelyet minden évben szavazással választanak ki attól függően, hogy mely fajokat vagy madár csoportot érint természetvédelmi probléma;
–  a fák hasznáról, jelentőségéről életünkben, környezetünkben és erdeink védelméről: pl.  Erdő Ernő bácsi meséi a fákról.
A témákhoz kapcsolódva-  az alsósok – kreativitásuknak teret adva kedves kis képeket készítettek a madarakról. A jeles napot aranyos dalocskákkal tették még emlékezetesebbé: pl. Kalap Jakab: Erdőben a madarak.
A felsős tanulók  osztályfőnökükkel beszélgettek a témát érintő időszerű akadályokról, tennivalókról.
 
Bár a Madarak és fák napja csak egyetlen nap a naptárban, de nekünk felnőtteknek és a fiataloknak is egyaránt minden nap közös feladatunk és küldetésünk kell, hogy legyen  környezetünk védelme.
Megszakítás