Select Page

„Anyanyelvem,

te édes keserű,

szépen zengő

arany hegedű,

anyánk ajkán

drága ének:

köszönet

mindenért néked!”

Török Elemér szavaival, szeretettel köszöntöttük a házigazdák nevében a meghívott kedves vendégeinket.

Immár hagyományosan 7. alkalommal rendeztük meg a Szent László Szavalóversenyt katolikus iskolák között, melyen képviseltette magát a szikszói Szent Márton Általános Iskola, a sárospataki Szent Erzsébet, a tiszaújvárosi Szent István, és a szervező encsi Szent László Katolikus Általános Iskola. Nagy öröm volt számunkra, hogy készültek, elhozták kedvenc, szabadon választott verseiket, hogy meghallgassuk.

Nekünk magyaroknak feladatunk, hogy édes anyanyelvünket, ezt az őseinktől ránk hagyományozott mérhetetlen kincset féltve őrizzük, óvjuk. Csodálatosan gazdag szókincséből mind több elemet használjunk beszédünkben, írásunkban, hogy a magyar nyelvünk csillogó fénye ne halványuljon.

.A 8. osztályos tanulók, Én, József Attila című költészet napi műsorát megtekintettük, mely nagyon jó ráhangolódás volt a szavalásra. A versmondás olyan, mintha megnyomnánk egy gombot és ezáltal a lelkünkben elindul egy felemelő érzés. A műsor láttán, valóban ezt éreztük valamennyien. A műsort  betanították: Varga Józsefné, Majorosné Jakab Renáta, és Boczán Zsófia  kolléganők.

A verseny nyolc kategóriában, évfolyamonként zajlott. Amíg a  zsűri tanácskozott, addig a gyerekek uzsonnáztak,  játékos feladatlapot oldottak, énekeltek, filmet néztek és ismerkedtek egymással. Voltak akik már ismerősként üdvözölték egymást az előző évekről, talán még barátságok is szövődhettek. A zsűri elnökök értékelték a kategóriákat, gyönyörű könyvekkel, oklevéllel és emléklappal jutalmazták a versenyzőket, szép szavakkal biztatták a további versmondásra őket, az első helyezettek élményszerűen elmondták verseiket. A zsűri munkáját egy szál virággal köszöntük meg. A kísérő pedagógus kollégákkal szívélyesen beszélgettünk egymással, szakmai eszmecserét tartottunk.

Végezetül megköszöntük a részvételt a versenyzőknek és a felkészítő tanároknak, a jövő évben mindenkit szeretettel visszavárunk. Jó utat kívántunk hazafelé.

Soli Deo glória!

Egyedül Istené a dicsőség!

Vargáné Czap Rita

Megszakítás