Select Page

Vidám, napsütéses szombatra ébredtünk szeptember 21-én, amikor Budapestre indultunk, hogy számos gyermektársunkkal és kísérőinkkel együtt megünnepeljük a magyarországi Szent Gyermekség Műve 10. születésnapját.

A neoreneszánsz stílusú Szent István-bazilikában ámulattal és tisztelettel bámultuk a hatalmas kupolát, a csodálatos oltárképeket, szobrokat, és Szent István épen maradt jobb kezét is, a Szent Jobbot.

A papság ünnepélyes bevonulása után Snell György püspök úr, a bazilika plébánosa köszöntette az ünneplőket, méltatva Szent István király érdemeit, aki utat mutatott nemzetének.

Az iskoláink tanulói által is ismert és szeretett Sebastian atya a tíz évvel ezelőtti időre emlékezett vissza, amikor 34 gyerekkel és 7 felnőttel azért utazott Rómába, hogy 61 év után újra elindítsa Magyarországon a Pápai Missziós Műveket. A mustármag példázatához hasonlította a Szent Gyermekség Művének történetét.

Dr. Kiss Rigó László, az MKPK misszióért felelős püspöke felhívta a figyelmet arra, hogy Jézus számára mennyire fontosak voltak a gyerekek, akik példaképek is lehetnek a felnőttek számára.

Az apostoli nuncius is Krisztus szavait idézte: „Menjetek el az egész világra és hirdessétek az Evangéliumot!”

Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy az ünnepi szentmisén dr. Erdő Péter bíboros úr tanítását hallgathattuk, aki a napi evangéliumot hirdetve beszélt a missziós  munkáról.

A mise után a bazilika előtt csináltunk egy nagy csoportképet, majd ebédeltünk. Desszertnek kaptunk a finom születésnapi tortából és az aranyos pillangókkal dekorált nyalókákból is.

Kis zászlócskákkal a kezünkben a Kossuth térre vonultunk, ahol Sebastian atya kihirdette az előző tanévben meghirdetett irodalmi és rajzpályázat eredményét. Nagy tapssal köszöntöttük a díjazottakat, különösen iskolánk tanulóit: Hegedűs Annát, Juhász Lucát, Zsigmond Brendát és az azóta más városba költözött Bialkó Annát.

Ezután bementünk az Országházba, ahol a tárlatvezetők sok-sok érdekességet meséltek a Steindl Imre által zseniálisan megtervezett épületről. A díszlépcsőn meghallgattuk Soltész Miklós államtitkár köszöntőjét, aki kedves szavakkal buzdított minket arra, hogy vállaljuk a felelősséget magunkért, családunkért, közösségünkért, Magyarországért és kereszténységünkért. Közösen imádkoztuk a Miatyánkot, majd Sebastian atya áldását követően elénekeltük missziónk himnuszát.

Szerettem volna kezet fogni az államtitkár úrral, és ez sikerült, sőt még egy közös fotót is készítettünk vele osztálytársaimmal.

Visszasétáltunk a bazilikához, ahonnan félórás szabadprogram után csodálatos élményekkel gazdagodva elindultunk hazafelé.

Nagyon örülök, hogy én is missziós vagyok, imáimmal, apró lemondásaimmal segíthetek távoli országokban élő gyermektársaimnak is. Mindannyiunk nevében köszönöm szépen Sebastian atyának és munkatársainak nemcsak ezt a gyönyörű napot, hanem azt is, hogy ehhez a közösséghez tartozhatunk.

Kertész Hanna Kata

8. b

Aki szeretné megtekinteni az ünnepi jubileumról készült filmösszefoglalót, az alábbi oldalon érheti el:

https://youtu.be/WMJ17ft6FBw

Megszakítás