Select Page

Szép magyar beszéd” verseny

Egy kedves alföldi város, Kisújszállás, 2019-ben már 20. alkalommal adott helyet a „Szép magyar beszéd” (Kazinczy-) verseny regionális döntőjének, amelyen hatvanegy 7-8. osztályos tanuló mérte össze tudását. Köztük én is.

Április 5-én, pénteken, a többórás utazást követő ebéd után, átkísértek minket a Városházára, az ünnepélyes megnyitóra. Meghallgattuk Kerekes Barnabás tanár úr előadását, amelynek ezt a címet adta: Mindegy? Bizony nem mindegy, hogyan használjuk különleges szépségű és gazdag szókincsű anyanyelvünket; tisztelettel bánunk-e a szavakkal, amelyekkel szüleinkhez, barátainkhoz, embertársainkhoz szólunk. A délután legizgalmasabb része következett ezután: a versenyzők felolvasták a szabadon választott szöveget. Rám fél 6-kor került sor. Este átmentünk a Vigadóba, ahol Bordi András zenés-verses előadásán vettünk részt. Együtt énekeltük Weöres Sándor, József Attila verseit, Cseh Tamás dalait.

Szombaton délelőtt következett a verseny második fordulója: a kötelező szöveg felolvasása. A szervezők Kováts Dániel Minta – érték nélkül? című írását választották, amelyben a szerző a trágárság és a szabadszájúság terjedésének káros hatásaira hívja fel a figyelmet. Délutánra különféle programokat szerveztek nekünk, diákoknak és kísérőknek külön. A gyerekek a Móricz Zsigmond Gimnázium egyik termében először egy nyelvi tesztet töltöttek ki, melynek eredményét este, a vacsoránál ismertették. A teszt megírása után átmentünk a gimnázium biológiai raktárába, ahol sok érdekes dolgot láttunk és tudtunk meg. Ezután városnézésre indultunk. A településen számtalan szép épület és szobor található, pl. Bagaméri, a fagylaltos szobra vagy Pompom. A játszótéren is Csukás István mesefiguráival találkoztunk Süsü, a sárkány történetéből. Ezek után megnéztük a szalmakiállítást, majd a néprajzi gyűjteményt. Vacsora után a tanulóknak táncházat rendeztek. Ezalatt a pedagógusoknak és a szülőknek svédasztalos fogadás volt a Városházán. Késő este tanáraink eljöttek értünk, majd mindannyian együtt tértünk vissza a szállásra fáradtan, de vidáman.

Vasárnap reggel ugyancsak hamar kellett átérnünk a Városházára, ahol a versenyzők és kísérőik számára szakmai tanácskozást tartott a zsűri. Ezután kezdődött az ünnepélyes eredményhirdetés. Kimondhatatlanul izgultunk Tanárnővel, és nagyon örültünk, amikor kihirdették, hogy arany Kazinczy-jelvényt és oklevelet, valamint könyvjutalmat kaptam.

Tyukodi Zóra 7.b

Felkészítő tanára: Rácz Lászlóné

TITOK Arany János verseny országos döntő
5. évfolyam
Magyar Eszter 8. helyezés /Felkészítő tanár: Varga Józsefné/
Kertész Janka 12. h. /Felkészítő tanár: Rácz Lászlóné/
Szántó Bianka 13. h. /Felkészítő tanár: Varga Józsefné/
6. évfolyam
Szarvas Milán 9. helyezés /Felkészítő tanár: Majorosné Jakab Renáta/
8. évfolyam
Hatala Ágnes 5. helyezés /Felkészítő tanár: Rácz Lászlóné/

Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny megyei forduló
6. évfolyam
Szarvas Milán 7. helyezés /Felkészítő tanár: Majorosné Jakab Renáta/
8. évfolyam
Hatala Ágnes 2. helyezés /Felkészítő tanár: Rácz Lászlóné/

Országos honismereti tanulmányi verseny
4. évfolyam
Zsigmond Brenda megyei 5. országos 6. helyezés
7. évfolyam
László István Boldizsár megyei 4. országos 6. helyezés
Zsigmond Gábor megyei 7. országos 11. helyezés

Országos német nyelvi verseny megyei forduló
8. évfolyam
Mika Dominik 7. helyezés /Felkészítő tanár: Rácz Lászlóné/

 

 

Megszakítás