Select Page

Honismereti tábor, Encs, 2021. június 28. – 2021. július 2.

Egyik legkedvesebb történelmi személyiségem II. Rákóczi Ferenc, így örömmel fogadtam a honismereti tábor lehetőségét. Kolléganőmmel, Zádoriné Matics Tímeával nagy lelkesedéssel készítettük elő az öt napot, érdekes, vidám, kreatív programokat terveztünk, amelyek során a „játszva tanulás” elvét érvényesítettük.
A meghívott vendégekkel, illetve az előadásra felkért diákokkal előre egyeztettünk. Nagyon örültünk, hogy az egyik ötödikes fiú önszorgalomból hozott magával könyvet Rákócziról, amelyből fel is olvasott. Valamennyi előadó a Várak sorozat egy-egy számát kapta köszönetképpen. Nem múlt el nap kurucnóta éneklése nélkül. A Tenkes kapitánya című film első részét együtt néztük meg, de akadt tanuló, aki ajánlatunkra otthon folytatta a mozizást a Csínom Palkó, Csínom Jankó, illetve a Rákóczi hadnagya filmekkel. A táborozóknak minden nap volt valamilyen meglepetés (édesség, dinnye), általam készített ajándék (könyvjelző, órarend). A tízórai kiválasztásánál is alkalmazkodtunk a gyerekek igényeihez, olyan finomságokat kaptak, amelyeket szívesen fogyasztottak el.
Hétfőn a bemutatkozás során a tábor témájával kapcsolatos tárgyak közül választhattak a résztvevők, így már az első órában megismertük a gyerekek érdeklődési körét. Egyik tanítványunk PPT-bemutatót tartott II. Rákóczi Ferencről, majd a táborozók hat csoportot alkottak, és csapatnevet választottak maguknak. A négy legötletesebb név: Rákóczi tudósai, Bolondos törisek, Rákóczi-kolbász (a túrós helyett), Kis nagy kurucok. Ezután elkészítették a menetlevelük borítóját, és az iskola udvarán képletesen bejárták a Rákóczik földjét. A forgószínpadon minden helyszínt a település neve és egy kép jelzett, a csapatok ezzel kapcsolatban oldottak meg játékos feladatokat. Akik minden települést bejártak, a teremben gyülekeztek, hogy megtanulják a Török bársony süvegem kezdetű kurucnótát, amelyhez szépen kapcsolódott a Tenkes kapitánya című film. A forgószínpad eredményhirdetését kedden tartottuk, ekkor két csoportban, két helyszínen váltva címert, családfát és zászlót készítettek a gyerekek. Sétánkat a Rákóczi-szoborhoz fagyizással kötöttük össze. Szerdán egy napra megalakítottuk a „II. Rákóczi Ferenc Szabadtéri Színházat”, ahol a nézők egyben színészek is voltak, és 5 történetet adtak elő a kuruckorból jelmezben. Fergeteges hangulat kerekedett, a gyerekek nagyszerűen játszottak, volt olyan, aki még meg is tanulta a szerepét kívülről. Egyik volt tanítványunk szépen felkészült a Rákóczi-szabadságharc eseményeiből, ehhez a kiselőadáshoz térképes fejtörők is tartoztak később. Csütörtök reggel megérkezett vendégünk, Csehovics Gábor a tárogatójával, nagy érdeklődéssel hallgatták a gyerekek. Az iskolából énekszóval, zászlókkal, címerekkel a Petőfi parkba vonultunk, ahol a táborozók ügyesen élőképet alkottak, majd a kép életre kelt, megtörtént a brezáni kiáltvány felolvasása, volt ének, tánc és jó kedv. A napot a vidám hangulatú licitjáték zárta, amely már a sárospataki kirándulást készítette elő. Pénteken is tartalmas program várta a táborozókat. Bár 17 óra után értünk vissza Encsre, és a gyerekek is nagyon elfáradtak, még egy kis dinnyeevésre betértek az iskolába.
Kolléganőm nevében is köszönöm szépen a szülők kedves támogatását, a táborozók számára vásárolt innivalót, édességeket, egykori tanítványaimnak az aktív, lelkes részvételt és folyamatos segítséget. Rengeteget dolgoztunk, de megérte, hiszen már az első naptól kezdve kaptuk a visszajelzéseket a szülőktől is, hogy mennyire élvezik a gyerekek a tábort, és jövőre is jönnének.
Encs, 2021. július 7.                                                                                                
Rácz László

Lógjunk együtt hasznosan!

A Szent László Katolikus Általános Iskolában a vakáció kezdetén megrendezésre került a honismereti tábor az 5. és 6. osztályosok részére, melyen két pedagógus, négy középiskolás segítő és 30 diák vett részt.
            Játékos, kreatív és interaktív formában II. Rákóczi Ferencről tanultunk, aki Erdély és Magyarország fejedelme volt, a Rákóczi-szabadságharc vezetője.
Az első napon ismerkedtünk egymással és a segítőkkel, akik korábban ebben az iskolában tanultak. Az udvaron kalandos történelmi utazásban volt részünk, mintha a Rákóczik földjén lettünk volna. Az iskola udvarán különböző helyszínekre látogattunk el a csapatunkkal: Borsi, Regéc, Munkács, Szécsény, Ónod, Sárospatak, Rodostó – Kassa. Mindenhol érdekes feladatokat oldottunk meg, majd megtanultuk a Török bársony süvegem kezdetű kurucnótát.
Kedden II. Rákóczi Ferenc családfáját és címerét rajzoltuk meg csoportokban, az elkészített munkák az iskolában kiállításra kerültek. Pihenésképpen elsétáltunk a Jégvarázs fagyizóba, ahol mindenki ízlésének megfelelően választhatott fagyit vagy jégkását. Ezután a szemben lévő parkban énekeltünk a Rákóczi-szobornál.
Nagy lelkesedéssel néztük „A Tenkes kapitánya” című filmet.
Szerdán csoportokban kurucmondákat olvastunk, majd dramatizáltunk. Az előadásra népviseletbe, jelmezbe öltöztünk. Játékos térképes feladatok is voltak később, mi kerestük meg a helyszíneket.
Csütörtökön egy bácsi tárogatón játszott, ez a kor hangszere volt. Felvonulást rendeztünk, Rákóczi előtt vittük a címerét, a szabadságharc magunk alkotta zászlóit. A parkban kurucdalokat énekeltünk, táncoltunk.
Hozzánk legközelebb a licitjáték állt.
Az utolsó napon autóbusszal mentünk a Zempléni-hegység keleti lábánál, a Bodrog folyó partján fekvő Sárospatakra kirándulni, ahol gyermekéveit töltötte a fejedelem. Megnéztük a Református Kollégium Nagykönyvtárát, a Szent Erzsébet Bazilikát és a Szent Erzsébet-házat. Ebben az épületben született Szent Erzsébet 1207-ben. Itt megtekintettük a Római Katolikus Egyház Gyűjteményét, miközben végigjártuk a termeket. Megcsodálhattuk a Szent Erzsébet legendáját ábrázoló oltárképet.
Elsétáltunk az utolsó programunkra, a Rákóczi-várba.
Az egész épületrész a reneszánsz építészet kiemelkedő alkotása.
A Vörös-torony termeiben korabeli bútorokat, fegyvereket, pénzérméket és a 17-18. századi öltözködési szokásokat nézhettük meg.
A kilátóteraszról szép kilátás nyílik a Bodrogra és a kisvárosra; gyönyörködhettünk a Zempléni-hegységben, és nagyon messzire elláthattunk.
Filmet néztünk az ágyúöntő műhelyben, hogy hogyan készült az ágyú az öntőminta elkészítésétől az öntésen át a kész ágyúcsőig. Majd ezt a folyamatot, bemutató jelenetet lépésről lépésre is megnézhettük.
A kirakodóvásáron emléktárgyakat is vásárolhattunk.
Minden helyen előadást tartottak, így sok-sok ismerettel lettünk gazdagabbak. A jó idő az indulásunkig kitartott, sajnos a végén az eső is eleredt, de ennek ellenére mindenki nagyon jól érezte magát.
Élveztük a sok színes programot, kirándulást; felejthetetlen, élményekkel teli hetet zártunk.
            A résztvevők nevében köszönjük Rácz Lászlóné és Zádoriné Matics Tímea tanárnőinknek, hogy megszervezték a helytörténeti nyári tábort, szeretnénk, ha jövőre is részesei lehetnénk.
Rácz László tanár úrnak pedig, hogy a buszon énekelt, furulyázott és a környező települések múltját is megismertette velünk.
Németh Ágnes, Németh Imre és Németh Mátyás
 
Megszakítás